zondag 11 oktober 2015

Vaginale 'bacteriële condoom' beschermt tegen HIV

Sommige vrouwen zijn minder vatbaar voor SOA’s dan anderen. En hier speelt een vaginale bacterie een rol in, zo claimen onderzoekers. 

Een kolonie van de Lactobacillus bacterie in een petrischaal


De vaginale slijmlaag is zowel complex als mysterieus; de soorten bacteriën die er zich bevinden is bij iedere vrouw anders en veranderen in de tijd. Een van de functies van de vaginale slijmlaag is het afwenden van ziektes. Maar sommige slijmlagen zijn beter hierin dan anderen.

Onderzoekers hebben een bepaalde bacterie ontdekt, die voorkomt dat HIV-ziekteverwekkers het lichaam kan infecteren. Deze bacterie, de Lactobacillus, fungeert als een beschermende laag aan de binnenkant van de vagina, een zogenoemde 'bacteriële condoom'. Vrouwen met deze bacterie in hun vaginale slijmlaag kunnen zich beter weren tegen HIV, dan vrouwen de bacterie niet hebben. Dit blijkt uit een studie dat gepubliceerd is in het tijdschrift MBIO, van de American Society for Microbiology.

Hoofdonderzoeker Sam Lai en zijn collega’s verzamelden slijmlaagmonsters van 31 vrouwen. Ze bepaalden de eigenschappen van het slijm, waaronder de bacteriesamenstelling, en gebruikten time-lapse microscopie om te testen in welke laag HIV-deeltjes werden 'gevangen' en aan welke laag ze gemakkelijk konden ontsnappen.

Ze ontdekten dat vrouwen met een hoog gehalte Lactobacillus meer kans hadden op het krijgen van een SOA. Dit terwijl een ander soort bacterie van hetzelfde geslacht, Lactobacillus crispatus, de vrouwen juist beter bleek te beschermen tegen HIV.

Meer slijmlagen moeten worden onderzocht om harde conclusies te kunnen trekken, maar er wordt al gesproken over een 'biologisch condoom'. Dit houdt simpelweg in dat de samenstelling van vaginale bacteriën wordt veranderd. Zo zou een barrière van Lactobacillus crispatus kunnen worden gecreëerd waardoor HIV niet meer binnen kan dringen. Daarnaast wil men de invloed van sperma op de slijmlaag onderzoeken. Sperma verzwakt namelijk de functie van de slijmlaag, waardoor ziekteverwekkers makkelijker kunnen binnendringen. Onderzoek naar de chemische interacties tussen de vaginale slijmlaag en sperma is daarom noodzakelijk.


[Popsci]

Populaire artikelen