woensdag 7 oktober 2015

Slaap verbetert het geheugen van immuunsysteem

Al eerder hebben wetenschappers aangetoond dat een goede nachtrust bijdraagt aan het versterken van herinneringen die je reeds hebt aangemaakt. Uit recent onderzoek blijkt nu dat ook het immuunsysteem baat heeft bij een goede nachtrust.



Dus niet alleen ons geheugen wordt beter door te slapen, maar ook het 'geheugen' van ons immuunsysteem. Ons lichaam herinnert zich ziekteverwekkers waarmee het eerder in contact gekomen is, beter als je goed slaapt en kan het lichaam ook beter beschermen tegen die en andere ziekteverwekkers.

Door fragmenten van een bacterie of  virus te verzamelen en informatie over die binnendringers op te slaan in zogenaamde T-cellen, 'herinnert' het immuunsysteem zich een eerdere ontmoeting met een ziekteverwekker. Omdat die informatie is vrij algemeen is, komen de T-cellen niet alleen in actie, wanneer exact diezelfde ziekteverwekker binnendringt, maar ook wanneer een ziekteverwekker die daarop lijkt, het lichaam binnenkomt.

Een diepe slaap zorgt ervoor dat de T-cellen er beter in slagen om die algemene informatie over de ziekteverwekkers op te slaan. Als we niet zouden slapen, dan richt het immuunsysteem zich mogelijk op de verkeerde delen van de ziekteverwekker. Veel virussen kunnen bijvoorbeeld heel gemakkelijk sommige delen van hun eiwitten veranderen, zodat ze niet opgemerkt worden door het immuunsysteem. Die eiwitten zijn dus niet het beste onderdeel om een virus aan te herkennen en dus ook niet zo interessant voor de T-cellen.

Meer onderzoek is nodig om vast te stellen welke informatie wanneer we slapen geselecteerd wordt om vervolgens langdurig in het geheugen van het immuunsysteem te worden opgeslagen. Ook willen onderzoekers graag achterhalen hoe die selectie plaatsvindt. Wanneer dat achterhaald wordt, kunnen er wellicht in de toekomst effectievere vaccins ontwikkeld worden. die ervoor zorgen dat bepaalde ziekteverwekkers langer in het geheugen van het immuunsysteem blijven hangen.


[eurekalert.org]

Populaire artikelen