dinsdag 6 oktober 2015

Honderduizenden antilopen op mystrieuze wijze dood

In vier dagen tijd zijn er in de steppe van Kazachstan meer dan 120.000 antilopen op mysterieuze wijze gestorven. Het zijn zogeheten Saiga-antilopen, een ras dat voorkomt in Centraal-Azië. Experts tasten in het duister over de oorzaak van deze massasterfte.



Het is een macaber gezicht. De uitgestrekte steppe van Kazachstan zijn bezaaid met karkassen van antilopen, sommigen nog maar een paar weken oud. Ze liggen om de paar meter in het groene gras. Ze zien er niet uitgehongerd uit. Wetennschappers kunnen op dit moment slechts gissen naar de reden dat een derde van de wereldwijde populatie de afgelopen weken is bezweken. Nader onderzoek is nodig.

Het mysterie zorgt voor wilde speculaties. Zo heeft het Kazachse Luchtvaartagentschap al laten weten dat er geen link is tussen de dode antilopen en het aantal Russische raketwerpers in de omgeving waar de dieren leven. Maar, zo zei het agentschap ook, 'niets kan worden uitgesloten'.

Waarschijnlijker is dat een bacterie de oorzaak van de massale sterfte is. Yerzhan Madiyev, het plaatsvervangende hoofd van de veterinaire commissie van het ministerie van Agricultuur, zei tijdens een persconferentie te geloven dat de bacterie pasteurellosis de mogelijke oorzaak is.



Pasteurellosis is een bacteriële infectie die vee, konijnen, katten, honden, maar ook mensen kan besmetten. De bacteriën komen van nature voor in het ademhalingskanaal en kunnen schadelijk zijn voor mensen en dieren met een zwakke weerstand. De bacterie is op zichzelf niet dodelijk, dus experts proberen nu de achterliggende oorzaak te achterhalen van de massale sterfte onder antilopes in Kazachstan.

Het is niet de eerste keer dat hier sprake van is. In 1984 kwamen 100 duizend antilopes om het leven, in 2010 12 duizend. De oorzaak hiervan is nooit helemaal duidelijk geworden. Mogelijk speelt de toegenomen wereldhandel een rol. Bacteriën verspreiden zich daardoor razendsnel via havens, waar schepen en vliegtuigen aankomen.

Wetenschappers uit Kazachstan nemen momenteel proefmonsters van de bodem, lucht en het water om het mysterie van de laatste sterftegolf op te lossen. Ze krijgen daarbij hulp van experts uit Groot-Brittannië, Duitsland en de Wereldorganisatie voor diergezondheid.


Populaire artikelen