woensdag 7 oktober 2015

Accu gemaakt van paddenstoelen

Onderzoekers beweren dat Portobello’s, een soort grote kastanjechampignon, een duurzaam alternatief zijn zou voor het grafiet in lithium-ion-accu’s.



Als het aan onderzoekers van de University of California (Riverside) ligt, zouden paddenstoelen dus de lithium-ionen in de batterij van je mobieltje kunnen vervangen.

Een lithium-ion-accu bestaat uit een anode en een kathode, twee elektroden die ervoor zorgen dat de geladen lithiumatomen door de batterij heen kunnen reizen. De ionen geven daarbij energie af of slaan energie op, afhankelijk van welke kant ze op bewegen. Op dit moment is grafiet het hoofdbestanddeel van de meeste anodes. Echter het is duur om dit materiaal te produceren en de verwerking levert bovendien schadelijke afvalstoffen op. Het goedkoper en milieuvriendelijker maken van dit onderdeel hebben onderzoekers daarom hoog op hun agenda staan.

Portobello's vertonen poreuze eigenschappen wanneer ze worden verhit. Dit zorgt ervoor dat de ionen veel ruimte hebben om te bewegen en dat de capaciteit dus hoog is. Verder bevatten portobello’s een hoge concentratie kalium. Door de aanwezigheid van dit zout ontstaan er steeds meer poriën. De capaciteit zou in theorie steeds beter worden, naarmate je de accu vaker oplaadt.

Hebben we binnenkort allemaal een deels eetbare accu in ons mobieltje? Zo'n vaart zal het niet lopen. De paddestoelen-accu’s zijn daarvoor nog lang niet efficiënt genoeg.


[Nature]

Populaire artikelen